Ha füstölőszekrény vásárlása előtt állunk, de még nem akarunk beruházni egy drága készülékbe, szerencsére számos alternatíva közül válogathatunk. A grillsütőtől az Airfryerig és az egyszerű serpenyőig bőven akad olyan módszer, amivel otthon is bőrünkön érezhetjük a füstös aromát. Ebben a cikkben végigvesszük ezeket a megoldásokat, lépésről lépésre mutatva be a trükköket és praktikákat. Így már akár holnap is elkészíthetjük a legfinomabb füstölt ízű ételeket – mínusz a nagy beruházás.
Grillsütő mint alternatíva
A szabadban vagy fedett teraszon álló grillsütő remek kiindulópont, ha füstölni szeretnénk. A faszén és a füstforgács kombinációjával hideg vagy meleg füstölést is megvalósíthatunk.
Eszközök listája
- grillsütő (brikett vagy faszén)
- füstforgács (hárs, alma, cseresznye)
- alufólia vagy füstölő szelence
- vízzel teli tálca
- hússütő rács
Lépések
- A forgácsot áztassuk be vízbe 20–30 percre, hogy lassabban égjen.
- Rendezzük el a faszenet a grillsütő egyik oldalán, közvetlenül felette helyezzük a víztálcát.
- A beáztatott forgácsot tegyük alufóliára, formázzunk kis tasakot, majd szúrjunk rá kis lyukakat.
- Tegyük a forgács tasakot a faszenes rész fölé, és zárjuk le a sütő fedelét.
- A hőmérsékletet tartsuk 100–120 °C között, így 1–3 órán át élvezhetjük a folyamatos füstölést.
Előnyök és hátrányok
| Előny | Hátrány |
|---|---|
| Viszonylag nagy kapacitás | Nehéz pontos hőmérséklet-szabályzás |
| Erős, karakteres füstíz | Szabad téren függ az időjárástól |
| Többféle fafaj kipróbálható egyszerre | Elő-melegítés és előkészítés hosszabb időt vesz igénybe |
Airfryer használata
Az Airfryer – más néven forrólevegős fritőz – fő funkciója a gyors, ropogós sütés, de néhány trükkel füstös aromát is elérhetünk. A titok a folyékony füst (liquid smoke) és a faforgács együttese.
Ami kell hozzá
- Airfryer kosár
- pár csepp folyékony füst (megdobozolva kapható)
- beáztatott apróra vágott füstforgács (opcionális)
- hőálló alufólia tálca
Így csináljuk
- Csepegtessük a folyékony füstöt az ételre (csirke, sajt, zöldség) mielőtt a kosárba tesszük.
- Ha van rá lehetőség, tegyünk egy kis alufóliába csomagolt, beáztatott faforgácsot a kosár aljára.
- Állítsuk be a hőmérsékletet 100–120 °C-ra, és süssük az ételt 15–30 percig, időnként rázogatva a kosarat, hogy egyenletesen bejárja a füstíz.
Tippek
- Ne használjunk túl sok folyékony füstöt: egy-két csepp is elég a jellegzetes aromához.
- Ha csak folyékony füstöt alkalmazunk, hagyjuk 5 percig állni a kész ételt a kosárban, így jobban beül az íz.
Olajsütő használata
Bár elsőre szokatlannak tűnhet, az olajsütőben is készíthetünk füstös hangulatú falatokat. A kulcs itt is a füstös pácban és a ropogós textúrában rejlik.
Szükséges hozzávalók
- hidegen sajtolt olaj (olíva, napraforgó)
- füstös aroma (liquid smoke vagy paprika füstölt változata)
- fűszerek (fokhagyma, bors, rozmaring)
Eljárás
- Készítsünk pácot: keverjünk 2 evőkanál olajat 1 teáskanál folyékony füsttel és ízlés szerinti fűszerekkel.
- Forgassuk meg benne a húst vagy a zöldségeket, és hagyjuk pihenni 30 percig.
- Melegítsük elő az olajsütőt 160–170 °C-ra, majd süssük aranybarnára a bepácolt falatokat.
- Rázogassuk időnként a kosarat, hogy minden oldala ropogós legyen.
Előnyök
- Extra ropogós állag
- Intenzívebb pácíz a forró olajban
- Gyors elkészítés, akár 15–20 perc alatt kész
Füstölés beépített sütőben?
A beépített sütő grill- vagy légkeverés funkcióján is előállíthatunk füstös ízeket. Csak néhány egyszerű kiegészítő kell hozzá, és már kezdődhet a füstösség.
Eszközlista
- füstforgács alufóliában vagy füstölő szelencében
- sütő tálca
- perforált rács
Lépések
- Áztassuk be a forgácsot, csomagoljuk alufóliába, és szúrjunk rá apró lyukakat.
- A rácson helyezzük el az ételt, lentebb tegyük a forgácsos tálcát.
- Kapcsoljuk be a sütő grill funkcióját, vagy állítsuk légkeverésre 100–120 °C környékén.
- Süssük 1–2 órán át, közben ellenőrizzük, hogy van-e füst és ne égjen meg a forgács.
Füstölés wokban vagy serpenyőben
Konyhai alapdarabként szolgáló wok vagy mély serpenyő is lehet mini füstölő, ha bevetjük az alufóliát és a fedőt.
Amire szükség van
- nagy serpenyő vagy wok
- füstforgács alufóliás tasakban
- perforált sütőrács
- fedő vagy alufólia
Hogyan csináljuk
- Tegyük a tálca aljára az alufóliába csomagolt forgácsot.
- Helyezzük rá a perforált rácsot, azon az ételt.
- Zárjuk le a serpenyőt fedővel vagy légmentesen alufóliával.
- Melegítsük közepes lángon, 5–10 perc alatt beindul a füstölés.
- Ezután vegyük lejjebb a lángot, és süssük vagy pároljuk az ételt 20–30 percig.
Sütés sütőtárcsán a szabadban
A sütőtárcsa – vagy más néven griddle – kinti gasztronómiai eszköz is lehet füstölő helyettesítő. Különösen lapos húsokhoz vagy zöldségekhez ajánlott.
Amire figyeljünk
- használjunk titánbevonat nélküli, rozsdamentes acél tárcsát
- a tűzön alulra tegyük a forgácsos füstölő tasakot
- a tárcsát helyezzük fölé, és hagyjuk, hogy a füst áthajtson rajta
Előnyök
- jó a hőeloszlás, egyenletes grillezés
- akár családi program keretében is könnyű kezelni
- egyszerre nagyobb adag készülhet rajta
Párolás elektromos párolóval
Az elektromos pároló a legkíméletesebb módszer, ha szeretnénk a füstöléssel egybekötni a gyengéd hőkezelést. A gőz és a füstforgács együtt finom, puha végeredményt ad.
Szükséges kiegészítők
- elektromos pároló gép
- alufóliába csomagolt füstforgács
- párolóbetét vagy kis perforált tálca
Lépések
- Tegyük a pároló aljába a füstölő tasakot.
- Helyezzük fölé a hús- vagy zöldségbetétet.
- Válasszuk ki a 80–90 °C-os párolási programot, és indítsuk el 1–2 órára.
- A gőz átjárja a füstöt, így egyszerre érjük el a füstölt és a puha állagot.
Összefoglaló és további lépések
- A grillsütő nagyban megköti a füst aromáját, de szabadtéren kell használni
- Airfryerrel és folyékony füsttel gyorsan és tisztán füstölhetünk, otthon is
- Olajsütőben a füstös pác és a ropogós textúra a fő nyerő
- Beépített sütő grill- vagy légkeverés funkciójánál elég egy füstölő tasak
- Wokban, serpenyőben villámgyorsan indul a füstölés, kis helyen is
- Szabadban sütőtárcsán grillezve nagy adagok készülnek, könnyen kezelhető formában
- Elektromos párolóval a legeredményesebb a kíméletes füstölés és a puha állag elérése
Próbáljuk ki bátran ezeket a módszereket, és osszuk meg egymással a tapasztalatainkat. Ha van kedvenc alternatíva, írjátok meg kommentben, hogy mások is elleshessék a nyerő trükköt!



