alternatívák

Füstölőszekrény alternatívák

Ha füstölőszekrény vásárlása előtt állunk, de még nem akarunk beruházni egy drága készülékbe, szerencsére számos alternatíva közül válogathatunk. A grillsütőtől az Airfryerig és az egyszerű serpenyőig bőven akad olyan módszer, amivel otthon is bőrünkön érezhetjük a füstös aromát. Ebben a cikkben végigvesszük ezeket a megoldásokat, lépésről lépésre mutatva be a trükköket és praktikákat. Így már akár holnap is elkészíthetjük a legfinomabb füstölt ízű ételeket – mínusz a nagy beruházás.

Grillsütő mint alternatíva

A szabadban vagy fedett teraszon álló grillsütő remek kiindulópont, ha füstölni szeretnénk. A faszén és a füstforgács kombinációjával hideg vagy meleg füstölést is megvalósíthatunk.

Eszközök listája

  • grillsütő (brikett vagy faszén)
  • füstforgács (hárs, alma, cseresznye)
  • alufólia vagy füstölő szelence
  • vízzel teli tálca
  • hússütő rács

Lépések

  1. A forgácsot áztassuk be vízbe 20–30 percre, hogy lassabban égjen.
  2. Rendezzük el a faszenet a grillsütő egyik oldalán, közvetlenül felette helyezzük a víztálcát.
  3. A beáztatott forgácsot tegyük alufóliára, formázzunk kis tasakot, majd szúrjunk rá kis lyukakat.
  4. Tegyük a forgács tasakot a faszenes rész fölé, és zárjuk le a sütő fedelét.
  5. A hőmérsékletet tartsuk 100–120 °C között, így 1–3 órán át élvezhetjük a folyamatos füstölést.

Előnyök és hátrányok

Előny Hátrány
Viszonylag nagy kapacitás Nehéz pontos hőmérséklet-szabályzás
Erős, karakteres füstíz Szabad téren függ az időjárástól
Többféle fafaj kipróbálható egyszerre Elő-melegítés és előkészítés hosszabb időt vesz igénybe

Airfryer használata

Az Airfryer – más néven forrólevegős fritőz – fő funkciója a gyors, ropogós sütés, de néhány trükkel füstös aromát is elérhetünk. A titok a folyékony füst (liquid smoke) és a faforgács együttese.

Ami kell hozzá

  • Airfryer kosár
  • pár csepp folyékony füst (megdobozolva kapható)
  • beáztatott apróra vágott füstforgács (opcionális)
  • hőálló alufólia tálca

Így csináljuk

  • Csepegtessük a folyékony füstöt az ételre (csirke, sajt, zöldség) mielőtt a kosárba tesszük.
  • Ha van rá lehetőség, tegyünk egy kis alufóliába csomagolt, beáztatott faforgácsot a kosár aljára.
  • Állítsuk be a hőmérsékletet 100–120 °C-ra, és süssük az ételt 15–30 percig, időnként rázogatva a kosarat, hogy egyenletesen bejárja a füstíz.

Tippek

  • Ne használjunk túl sok folyékony füstöt: egy-két csepp is elég a jellegzetes aromához.
  • Ha csak folyékony füstöt alkalmazunk, hagyjuk 5 percig állni a kész ételt a kosárban, így jobban beül az íz.

Olajsütő használata

Bár elsőre szokatlannak tűnhet, az olajsütőben is készíthetünk füstös hangulatú falatokat. A kulcs itt is a füstös pácban és a ropogós textúrában rejlik.

Szükséges hozzávalók

  • hidegen sajtolt olaj (olíva, napraforgó)
  • füstös aroma (liquid smoke vagy paprika füstölt változata)
  • fűszerek (fokhagyma, bors, rozmaring)

Eljárás

  1. Készítsünk pácot: keverjünk 2 evőkanál olajat 1 teáskanál folyékony füsttel és ízlés szerinti fűszerekkel.
  2. Forgassuk meg benne a húst vagy a zöldségeket, és hagyjuk pihenni 30 percig.
  3. Melegítsük elő az olajsütőt 160–170 °C-ra, majd süssük aranybarnára a bepácolt falatokat.
  4. Rázogassuk időnként a kosarat, hogy minden oldala ropogós legyen.

Előnyök

  • Extra ropogós állag
  • Intenzívebb pácíz a forró olajban
  • Gyors elkészítés, akár 15–20 perc alatt kész

Füstölés beépített sütőben?

A beépített sütő grill- vagy légkeverés funkcióján is előállíthatunk füstös ízeket. Csak néhány egyszerű kiegészítő kell hozzá, és már kezdődhet a füstösség.

Eszközlista

  • füstforgács alufóliában vagy füstölő szelencében
  • sütő tálca
  • perforált rács

Lépések

  • Áztassuk be a forgácsot, csomagoljuk alufóliába, és szúrjunk rá apró lyukakat.
  • A rácson helyezzük el az ételt, lentebb tegyük a forgácsos tálcát.
  • Kapcsoljuk be a sütő grill funkcióját, vagy állítsuk légkeverésre 100–120 °C környékén.
  • Süssük 1–2 órán át, közben ellenőrizzük, hogy van-e füst és ne égjen meg a forgács.

Füstölés wokban vagy serpenyőben

Konyhai alapdarabként szolgáló wok vagy mély serpenyő is lehet mini füstölő, ha bevetjük az alufóliát és a fedőt.

Amire szükség van

  • nagy serpenyő vagy wok
  • füstforgács alufóliás tasakban
  • perforált sütőrács
  • fedő vagy alufólia

Hogyan csináljuk

  1. Tegyük a tálca aljára az alufóliába csomagolt forgácsot.
  2. Helyezzük rá a perforált rácsot, azon az ételt.
  3. Zárjuk le a serpenyőt fedővel vagy légmentesen alufóliával.
  4. Melegítsük közepes lángon, 5–10 perc alatt beindul a füstölés.
  5. Ezután vegyük lejjebb a lángot, és süssük vagy pároljuk az ételt 20–30 percig.

Sütés sütőtárcsán a szabadban

A sütőtárcsa – vagy más néven griddle – kinti gasztronómiai eszköz is lehet füstölő helyettesítő. Különösen lapos húsokhoz vagy zöldségekhez ajánlott.

Amire figyeljünk

  • használjunk titánbevonat nélküli, rozsdamentes acél tárcsát
  • a tűzön alulra tegyük a forgácsos füstölő tasakot
  • a tárcsát helyezzük fölé, és hagyjuk, hogy a füst áthajtson rajta

Előnyök

  • jó a hőeloszlás, egyenletes grillezés
  • akár családi program keretében is könnyű kezelni
  • egyszerre nagyobb adag készülhet rajta

Párolás elektromos párolóval

Az elektromos pároló a legkíméletesebb módszer, ha szeretnénk a füstöléssel egybekötni a gyengéd hőkezelést. A gőz és a füstforgács együtt finom, puha végeredményt ad.

Szükséges kiegészítők

  • elektromos pároló gép
  • alufóliába csomagolt füstforgács
  • párolóbetét vagy kis perforált tálca

Lépések

  1. Tegyük a pároló aljába a füstölő tasakot.
  2. Helyezzük fölé a hús- vagy zöldségbetétet.
  3. Válasszuk ki a 80–90 °C-os párolási programot, és indítsuk el 1–2 órára.
  4. A gőz átjárja a füstöt, így egyszerre érjük el a füstölt és a puha állagot.

Összefoglaló és további lépések

  • A grillsütő nagyban megköti a füst aromáját, de szabadtéren kell használni
  • Airfryerrel és folyékony füsttel gyorsan és tisztán füstölhetünk, otthon is
  • Olajsütőben a füstös pác és a ropogós textúra a fő nyerő
  • Beépített sütő grill- vagy légkeverés funkciójánál elég egy füstölő tasak
  • Wokban, serpenyőben villámgyorsan indul a füstölés, kis helyen is
  • Szabadban sütőtárcsán grillezve nagy adagok készülnek, könnyen kezelhető formában
  • Elektromos párolóval a legeredményesebb a kíméletes füstölés és a puha állag elérése

Próbáljuk ki bátran ezeket a módszereket, és osszuk meg egymással a tapasztalatainkat. Ha van kedvenc alternatíva, írjátok meg kommentben, hogy mások is elleshessék a nyerő trükköt!

A szerzőről

Shopping Cart