Ha most kacérkodtok a füstölő szekrény beszerzésével, biztosan érdekelnek a bevált receptek. Mi összegyűjtöttük a kedvenc ínycsiklandó recepteket, amelyekkel akár kezdők is rögtön magabiztosan dolgozhattok. Átvezetünk titeket az egyszerű lazacpáctól a vegetáriánus füstölt tofuig, miközben megosztjuk a legfontosabb tippeket és trükköket. Ha új eszközötök egy otthoni házi füstölő szekrény, itt megtaláljátok a legjobb ötleteket a beüzemeléshez és a kóstoláshoz.
Füstölt lazac lépésről lépésre
Az én kedvencünk a selymes, enyhén citromos lazac, amit hideg füstölési technikával készítünk. Ne felejtsük el betartani a higiénia szabályait, amikor nyers halat kezelünk.
Hozzávalók
- 1 kg lazacfilé, bőrrel együtt
- 100 g durva tengeri só
- 50 g barna cukor
- 1 teáskanál frissen reszelt citromhéj
- 1 mokkáskanál durvára tört fekete bors
Elkészítés
- A lazacot tisztítsuk meg, majd dörzsöljük be só és cukor keverékével.
- Csomagoljuk fóliába, és pihentessük hűtőben 12 órán át.
- Mossuk le a pácot, majd papírtörlővel itassuk szárazra a filét.
- Helyezzük a halat a hideg füstölő szekrénybe (/hideg-fuestoelo-szekreny), 22–25 °C-on füstöljük 4–6 órán át.
- Pihentessük lezárt dobozban 2–3 órát, hogy összeérjenek az ízek.
Ezzel az egyszerű módszerrel mennyeien selymes és aromás lazacot kapunk.
Házi füstölt kolbász készítése
Kíváncsi vagy, hogyan lesz a kolbász belül omlós, kívül pedig kellően füstös? A siker titka a pontos fűszerezés és a megfelelő hőmérséklet.
Hozzávalók
- 1 kg sertéshús (lapocka)
- 20 g só
- 5 g édes paprikapor
- 2 g őrölt fekete bors
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 50 ml víz vagy vörösbor
- Belső bélrendszer kolbásztöltéshez
Elkészítés
- Daráljuk le a húst közepes lyukú darálón.
- Keverjük össze a fűszerekkel és a folyadékkal, majd gyúrjuk homogén masszává.
- Töltsük meg óvatosan a belet, ügyelve a légbuborékok elkerülésére.
- Akasszuk a kolbászokat a melegfüstölő részbe (/fozo-fuestoelo-szekreny) 60–70 °C-ra, és füstöljük 2–3 órán át.
- Hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 1 órát, majd hűtőben 24 órán át.
Ezzel a módszerrel szépen egyenletes, füstös kolbászt kapunk, amit közvetlenül tálalhatunk vagy tovább érlelhetünk.
Füstölt sajt variációk otthon
Ha szeretnénk különleges sajtkínálatot az asztalra tenni, pár alap sajttípussal gyorsan bővíthetjük a repertoárt.
| Sajt típus | Füstölési idő | Hőmérséklet |
|---|---|---|
| Cheddar | 2–3 óra | 20–25 °C |
| Gouda | 3–4 óra | 20–25 °C |
| Ementáli | 4–5 óra | 20–25 °C |
Elkészítés
- Töröljük szárazra a sajtokat, és dörzsöljük be vékonyan egy kis olívaolajjal.
- Helyezzük a füstölő kamrába, és füstöljük a fenti időben.
- Füstölés után tekerjük fóliába, és tartsuk a hűtőben 24 óráig, hogy összeérjenek az aromák.
Ezeket a variációkat akár egyszerre is füstölhetjük, csak figyeljünk az egyenletes légáramlásra. További technikákat itt találtok.
Zöldségek füstölése: tippek és trükkök
Füstölt zöldségekből készített köretek és előételek gyorsan feldobják a menüt. Mi most három kedvencünket mutatjuk be.
Gyorsítási tippek
- Sózzuk be előre, és hagyjuk állni 30 percig, majd töröljük szárazra.
- Keményebb zöldségeknél (cukkini, paprika) érdemes enyhén előfőzni 5 percig.
- Vékony szeletekre vágva rövidebb idő alatt kész a füstíz.
Ajánlott zöldségek
- Paradicsomszeletek – 1–2 óra füstölés 20–25 °C-on
- Gomba – 1 óra füstölés 22 °C-on
- Padlizsán – 2 óra mérsékelt lángon
Mi személy szerint pár csepp citromlével és olívaolajjal meglocsolva szeretjük tálalni. Ne feledjétek, hogy minden darab egyenletes füstöt kapjon, ezért ne zsúfoljuk túl a rostélyt.
Kacsa füstölése hideg módszerrel
A kacsa bőre alatt rejtőző zsír aranylóan ropogós, ha jól csináljuk a hideg füstölést. Az alacsony hőmérséklet megőrzi a finomságát.
Hozzávalók
- 1 egész kacsa (kb. 2 kg)
- 100 g só
- 50 g barna cukor
- 2 ág kakukkfű
- 1 teáskanál bors
Elkészítés
- Készítsünk 1 liter vízből só- és cukoroldatot, adjuk hozzá a fűszereket.
- Áztassuk benne a kacsát 12–24 órán át hűtőben.
- Öblítsük le, majd papírtörlővel itassuk szárazra a bőrt.
- Helyezzük hideg füstölőbe (/hideg-fuestoelo-szekreny), 18–22 °C-on füstöljük 8–12 órán át.
- Pihentessük a fóliában 4–6 órát, ezután süthetjük vagy hidegen fogyaszthatjuk.
A többszöri, rövid füstölési ciklusokkal még intenzívebb eredményt érhetünk el.
Füstölt tofu vegetáriánusoknak
Vegetáriánus alternatívaként a füstölt tofu igazán meglepően zamatos. Első lépésben a jól záródó, keményfajtát válasszuk.
Hozzávalók
- 400 g kemény tofu
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 evőkanál juharszirup
Elkészítés
- Csöpögtessük le, majd szeleteljük 1 cm vékony lapokra.
- Keverjük el a páclevet, tegyük a tofut bele, és forgassuk át alaposan.
- 30 perc pihentetés után itassuk le a felesleget.
- Helyezzük a melegfüstölő részbe (/fozo-fuestoelo-szekreny), és 40–60 °C-on füstöljük 1–2 órán át.
- Pihentessük 30 percig, majd tálaljuk friss zöldsalátával vagy szendvicsben.
A füstölt növényi fehérje tökéletes BBQ ízvilágot hoz az asztalra.
Karácsonyi füstölt hús különlegességek
Az ünnepi asztalon különleges élmény a saját füstölt sonka vagy pulyka. Mi három tradícionális receptet ajánlunk.
Füstölt pulykamell
- Páchoz keverjünk 2 evőkanál mustárt, 1 evőkanál mézet, 1 teáskanál kakukkfüvet.
- 12 órás pác után 60–70 °C-on 4 órán át füstöljük.
Füstölt sonka
- Sóoldatban (10% só) 48 órát áztatjuk, majd 65 °C-on 5–6 órán át füstöljük.
- Mézes-mustáros glazúrral kenjük meg a végén.
Füstölt báránycomb
- Fűszerezzük római köménnyel, fokhagymával és rozmaringgal.
- 60 °C-on 3–4 óra alatt válik tökéletesen omlóssá.
Ezekkel a receptekkel garantáltan emlékezetes lesz az ünnepi menü.
Próbáljátok ki valamelyik receptet még ma, és írjátok meg kommentben a tapasztalataitokat. Ha pedig most válogattok füstölő szekrény vásárlás előtt, érdemes átnézni a részletes vásárlási útmutatót. Jó füstölést és kellemes ízeket kívánunk!



