Receptek füstölő szekrényhez

Ha most kacérkodtok a füstölő szekrény beszerzésével, biztosan érdekelnek a bevált receptek. Mi összegyűjtöttük a kedvenc ínycsiklandó recepteket, amelyekkel akár kezdők is rögtön magabiztosan dolgozhattok. Átvezetünk titeket az egyszerű lazacpáctól a vegetáriánus füstölt tofuig, miközben megosztjuk a legfontosabb tippeket és trükköket. Ha új eszközötök egy otthoni házi füstölő szekrény, itt megtaláljátok a legjobb ötleteket a beüzemeléshez és a kóstoláshoz.

Füstölt lazac lépésről lépésre

Az én kedvencünk a selymes, enyhén citromos lazac, amit hideg füstölési technikával készítünk. Ne felejtsük el betartani a higiénia szabályait, amikor nyers halat kezelünk.

Hozzávalók

  • 1 kg lazacfilé, bőrrel együtt
  • 100 g durva tengeri só
  • 50 g barna cukor
  • 1 teáskanál frissen reszelt citromhéj
  • 1 mokkáskanál durvára tört fekete bors

Elkészítés

  1. A lazacot tisztítsuk meg, majd dörzsöljük be só és cukor keverékével.
  2. Csomagoljuk fóliába, és pihentessük hűtőben 12 órán át.
  3. Mossuk le a pácot, majd papírtörlővel itassuk szárazra a filét.
  4. Helyezzük a halat a hideg füstölő szekrénybe (/hideg-fuestoelo-szekreny), 22–25 °C-on füstöljük 4–6 órán át.
  5. Pihentessük lezárt dobozban 2–3 órát, hogy összeérjenek az ízek.

Ezzel az egyszerű módszerrel mennyeien selymes és aromás lazacot kapunk.

Házi füstölt kolbász készítése

Kíváncsi vagy, hogyan lesz a kolbász belül omlós, kívül pedig kellően füstös? A siker titka a pontos fűszerezés és a megfelelő hőmérséklet.

Hozzávalók

  • 1 kg sertéshús (lapocka)
  • 20 g só
  • 5 g édes paprikapor
  • 2 g őrölt fekete bors
  • 3 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 50 ml víz vagy vörösbor
  • Belső bélrendszer kolbásztöltéshez

Elkészítés

  1. Daráljuk le a húst közepes lyukú darálón.
  2. Keverjük össze a fűszerekkel és a folyadékkal, majd gyúrjuk homogén masszává.
  3. Töltsük meg óvatosan a belet, ügyelve a légbuborékok elkerülésére.
  4. Akasszuk a kolbászokat a melegfüstölő részbe (/fozo-fuestoelo-szekreny) 60–70 °C-ra, és füstöljük 2–3 órán át.
  5. Hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 1 órát, majd hűtőben 24 órán át.

Ezzel a módszerrel szépen egyenletes, füstös kolbászt kapunk, amit közvetlenül tálalhatunk vagy tovább érlelhetünk.

Füstölt sajt variációk otthon

Ha szeretnénk különleges sajtkínálatot az asztalra tenni, pár alap sajttípussal gyorsan bővíthetjük a repertoárt.

Sajt típus Füstölési idő Hőmérséklet
Cheddar 2–3 óra 20–25 °C
Gouda 3–4 óra 20–25 °C
Ementáli 4–5 óra 20–25 °C

Elkészítés

  • Töröljük szárazra a sajtokat, és dörzsöljük be vékonyan egy kis olívaolajjal.
  • Helyezzük a füstölő kamrába, és füstöljük a fenti időben.
  • Füstölés után tekerjük fóliába, és tartsuk a hűtőben 24 óráig, hogy összeérjenek az aromák.

Ezeket a variációkat akár egyszerre is füstölhetjük, csak figyeljünk az egyenletes légáramlásra. További technikákat itt találtok.

Zöldségek füstölése: tippek és trükkök

Füstölt zöldségekből készített köretek és előételek gyorsan feldobják a menüt. Mi most három kedvencünket mutatjuk be.

Gyorsítási tippek

  • Sózzuk be előre, és hagyjuk állni 30 percig, majd töröljük szárazra.
  • Keményebb zöldségeknél (cukkini, paprika) érdemes enyhén előfőzni 5 percig.
  • Vékony szeletekre vágva rövidebb idő alatt kész a füstíz.

Ajánlott zöldségek

  • Paradicsomszeletek – 1–2 óra füstölés 20–25 °C-on
  • Gomba – 1 óra füstölés 22 °C-on
  • Padlizsán – 2 óra mérsékelt lángon

Mi személy szerint pár csepp citromlével és olívaolajjal meglocsolva szeretjük tálalni. Ne feledjétek, hogy minden darab egyenletes füstöt kapjon, ezért ne zsúfoljuk túl a rostélyt.

Kacsa füstölése hideg módszerrel

A kacsa bőre alatt rejtőző zsír aranylóan ropogós, ha jól csináljuk a hideg füstölést. Az alacsony hőmérséklet megőrzi a finomságát.

Hozzávalók

  • 1 egész kacsa (kb. 2 kg)
  • 100 g só
  • 50 g barna cukor
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 teáskanál bors

Elkészítés

  1. Készítsünk 1 liter vízből só- és cukoroldatot, adjuk hozzá a fűszereket.
  2. Áztassuk benne a kacsát 12–24 órán át hűtőben.
  3. Öblítsük le, majd papírtörlővel itassuk szárazra a bőrt.
  4. Helyezzük hideg füstölőbe (/hideg-fuestoelo-szekreny), 18–22 °C-on füstöljük 8–12 órán át.
  5. Pihentessük a fóliában 4–6 órát, ezután süthetjük vagy hidegen fogyaszthatjuk.

A többszöri, rövid füstölési ciklusokkal még intenzívebb eredményt érhetünk el.

Füstölt tofu vegetáriánusoknak

Vegetáriánus alternatívaként a füstölt tofu igazán meglepően zamatos. Első lépésben a jól záródó, keményfajtát válasszuk.

Hozzávalók

  • 400 g kemény tofu
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 evőkanál juharszirup

Elkészítés

  1. Csöpögtessük le, majd szeleteljük 1 cm vékony lapokra.
  2. Keverjük el a páclevet, tegyük a tofut bele, és forgassuk át alaposan.
  3. 30 perc pihentetés után itassuk le a felesleget.
  4. Helyezzük a melegfüstölő részbe (/fozo-fuestoelo-szekreny), és 40–60 °C-on füstöljük 1–2 órán át.
  5. Pihentessük 30 percig, majd tálaljuk friss zöldsalátával vagy szendvicsben.

A füstölt növényi fehérje tökéletes BBQ ízvilágot hoz az asztalra.

Karácsonyi füstölt hús különlegességek

Az ünnepi asztalon különleges élmény a saját füstölt sonka vagy pulyka. Mi három tradícionális receptet ajánlunk.

Füstölt pulykamell

  • Páchoz keverjünk 2 evőkanál mustárt, 1 evőkanál mézet, 1 teáskanál kakukkfüvet.
  • 12 órás pác után 60–70 °C-on 4 órán át füstöljük.

Füstölt sonka

  • Sóoldatban (10% só) 48 órát áztatjuk, majd 65 °C-on 5–6 órán át füstöljük.
  • Mézes-mustáros glazúrral kenjük meg a végén.

Füstölt báránycomb

  • Fűszerezzük római köménnyel, fokhagymával és rozmaringgal.
  • 60 °C-on 3–4 óra alatt válik tökéletesen omlóssá.

Ezekkel a receptekkel garantáltan emlékezetes lesz az ünnepi menü.

Próbáljátok ki valamelyik receptet még ma, és írjátok meg kommentben a tapasztalataitokat. Ha pedig most válogattok füstölő szekrény vásárlás előtt, érdemes átnézni a részletes vásárlási útmutatót. Jó füstölést és kellemes ízeket kívánunk!

A szerzőről

Shopping Cart